opacity

Τετάρτη, Οκτώβριος 16, 2019

adv-580x60

Πρέσπες Αξιοθέατα

prespes-2Μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ξένων παραθεριστών και περιηγητών έρχεται στις περίφημες λίμνες -«υγρά σύνορα», της Ελλάδας, της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας. Βρίσκονται 850 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχουν βάθος 50 μ. Οι όχθες τους σε πολλά σημεία είναι απόκρημνες και βραχώδεις.Αλλού πάλι είναι ήρεμες και με πλούσια βλάστηση.Η Μικρή Πρέσπα είναι αριστερά του κεντρικού δρόμου, χωρίζεται από τη Μεγάλη Πρέσπα με στενή λωρίδα γης - 1.000 μ. Ολόκληρη η περιοχή είναι αξιοθέατη και έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός. Οι ακτές της Μικρής Πρέσπας σκεπάζονται με πυκνές καλαμιές και φιλοξενούν πελεκάνους, αγριόπαπιες και πολλά είδη σπάνιων πουλιών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον διεθνών επιστημονικών ινστιτούτων. Στις Πρέσπες οδηγούν δυο δρόμοι. Ο ένας από τη Φλώρινα και ο άλλος από την Καστοριά. Διασταυρώνονται στο Πρεβάλι.

Στο κεφαλοχώρι Λαιμός Πρεσπών, 50 χλμ από τη Φλώρινα, ο δρόμος χωρίζεται ξανά. Το ένα τμήμα του οδηγεί στον Άγιο Γερμανό, το μεγαλύτερο χωριό της Πρέσπας, και το άλλο στο φυλάκιο της Κούλας. Μέσα στη Μικρή Πρέσπα, το νησάκι ΄Αγιος Αχίλλειος με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (αρχαϊκά και βυζαντινά). Στις βραχώδεις ακτές της σπήλαια με ναϊδρια γεμάτα αγιογραφίες τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σαν ασκητάρια από Βυζαντινούς μοναχούς. Στην περιοχή που έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός έχουν καταγραφεί πολλά είδη πουλιών περισσότερο ή λιγότερο σπάνιων.

Στη νησίδα του Αγ. Αχιλλείου υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού και αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες. Τα χωριά γύρω από τις Πρέσπες συναρπάζουν με τη γραφικότητα και το τοπικό τους χρώμα. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον Άγ. Γερμανό απ' όπου απολαμβάνουμε πανοραμική θέα των λιμνών και το χωριό Ψαράδες, το τελευταίο στα σύνορα με την Αλβανία. Μια επίσκεψη στην περιοχή θα θεωρηθεί ολοκληρωμένη μόνο αφού δοκιμάσει κανείς τις σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας: ψητά ψάρια από τις Πρέσπες, κρασί από το Αμύνταιο, χορτόπιτες στη Δροσοπηγή, νόστιμες πιπεριές και φράουλες από τη Φλώρινα.

Αξιοθέατα αποτελούν:

Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη μικρή Πρέσπα. Εδώ υπάρχουν ερείπια αρχαίου οικισμού, που από επιγραφή των Ρωμαϊκών Χρόνων ταυτίζεται με την πόλη Λύκη, και βυζαντινές εκκλησίες, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, που έδωσε το όνομά του στο νησί. Το εντυπωσιακό αυτό μνημείο, που χτίστηκε τον 11ο αι. και σήμερα έχει ερειπωθεί, είναι μια οπό τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας. Ερειπωμένη είναι και η πολύ μικρότερη βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αι.), καθώς και ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αι.).

Σε καλύτερη κατάσταση διατηρείται η μικρή μονόκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αι.) που διασώζει και τις τοιχογραφίες της. Κατάγραφη με τοιχογραφίες 15ου, 16ου και 18ου αι.είναι και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας, στη ΝΑ άκρη του νησιού. Στο χωριό Άγιος Γερμανός, στα ανατολικά της Μεγάλης Πρέσπας, η εκκλησία του Αγίου Γερμανού, σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο και νάρθηκα 11ου αι., στο εσωτερικό του οποίου σώζονται τρία στρώματα τοιχογραφιών. Στην ίδια περιοχή αξίζει να δείτε και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε στα 1816.

 

 

14505α

routes2

tickets001

parcels111

pets1

items1